49 de persoane au fost ucise și 53 rănite, duminică, în cel mai sângeros atac armat din istoria SUA care a avut loc în clubul Pulse, din orașul Orlando, statul Florida.
„Vinovăția pe care o resimt pentru că sunt în viață este îngrozitor de grea. L-am implorat pe Dumnezeu să îmi ia sufletul pentru că nu mai puteam suporta atâta durere, nu mai puteam îndura alte gloanțe”, povestește Patience Carter, care a fost împușcat în ambele picioare și și-a văzut prietena, Akyra Murray, murind.
Peste 30 dintre persoanele rănite în masacrul din Orlando sunt spitalizate și cel puțin șase se află în stare critică. Trupurile neînsuflețite ale celor uciși au fost identificate și cea mai mare parte a autopsiilor a fost finalizată.
FBI continuă să cerceteze istoricul atacatorului, Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, care a murit împușcat în timpul confruntărilor cu poliștii, în încercarea de a găsi probe care să justifice acțiunea bărbatului, dar și evidențe privind posibili complici. Soția lui, Noor Zahi Salman, a povestit anchetatorilor că, într-o noapte, l-a dus cu mașina pe Omar Mateen la clubul Pulse și că l-a însoțit când acesta și-a cumpărat muniția, menționând că a încercat să îl convingă să nu planifice un atac, relatează oficiali din cadrul anchetei.
Omar Mateen își exprimase ura față de membrii comunității gay, minorități și evrei, anterior comiterii crimelor, și își declarase, înainte de momentul atacului, susținerea față de Statul Islamic.
Cu toate acestea, anchetatorii nu exclud ca Omar Mateen să fi fost el însuși homosexual, în contextul în care fosta sa soție, Sitora Yusufiy, a declarat că Mateen i-ar fi povestit că frecventase, înainte de mariaj, cluburile de noapte, dar nu i-ar fi dat vreun indiciu că ar fi vorba de localuri preferate de persoanele gay.
Marți, președintele Barack Obama reitera faptul că investigatorii nu au găsit probe care să sugereze orice fel de legătură a atacatorului cu o organizație teroristă, precum este Statul Islamic.
„În orice caz, este din ce în ce mai clar că atacatorul a preluat informații extremiste și propagandistice de pe internet. Se pare că era un bărbat instabil mental, plin de ură și agresivitate. Genul acesta de actanți este greu de identificat și, mai ales, greu de prevenit în demersul lor de radicalizare. Facem tot ce putem pentru a stopa astfel de atacuri”, a mai spus Obama.
Referindu-se la comunitatea LGBT, Obama a declarat: „Vreau să le reamintesc că nu sunt singuri. Atât noi, cât și aliații noștri vă suntem alături, ne gândim la voi și ne rugăm pentru voi”.
Duminică, aproximativ 320 de persoane, din care cele mai multe erau de origine latină, se aflau în clubul Pulse. Era trecut de ora 02:00 când Mateen a intrat în local cu o armă de asalt AR-15 și o armă semiautomată.
Angel Colon își lua la revedere de la prietenii săi când s-au auzit primele focuri de armă și, precuma cei mai mulți prezenți la fața locului, s-a panicat și a luat-o la fugă spre ieșire. Acesta nu a scăpat nevătămat, fiind împușcat de trei ori în picior.
„Am încercat să mă ridic, dar toată lumea alerga îngrozită în toate direcțiile. Am fost călcat atât de rău încât mi-am rupt piciorul stâng. Tot ceea ce puteam să fac era să rămân culcat la pământ, în timp ce toți treceau peste mine în disperarea de a se salva”, a povestit acesta la Orlando Regional Medical Center, unde a fost tratat.
Supraviețuitor: „Îi împușca și pe cei care erau deja morți”
Acesta a povestit cum țipetele victimelor s-au auzit din ce în ce mai tare, iar numărul gloanțelor trase a crescut în momentul în care atacatorul s-a dus într-o încăpere din spate și apoi s-a întors în camera principală a clubului.
„Îi împușca și pe cei care erau deja morți. Când m-am uitat alături, am văzut cum a împușcat-o pe fata care se afla lângă mine. Stăteam acolo, întins pe jos, gândindu-mă că urmez, că voi muri. Nu știu cum, grație lui Dumnezeu, a țințit către capul meu, însă a ratat, iar glonțul a ricoșat în mână. A mai tras o dată și m-a nimerit într-o parte a șoldului. Nu am avut nicio reacție. Eram pregătit să rămân acolo, la pământ, astfel încât să nu își dea seama că sunt în viață”, a mai spus Angel Colon.
Imediat după, au urmat schimburile de focuri în confruntarea cu polițiștii, într-o altă încăpere a clubului. Un ofițer a intrat în camera în care se afla și Colon și l-a târât, prin bucățile de sticle sparte care acoperiseră podeaua, provocându-i răni pe spate și la picioare, până l-a scos afară.
„Mi-aș dori să îmi amintesc chipul sau numele lui. Îi datorez viața”, spune Colon.
Alt supraviețuitor: „Puteam să simt mirosul de praf de pușcă”
O altă supraviețuitoare, Murray, în vârstă de 18 ani, ajunsese în Orlando, sâmbătă, din Philadelphia, alături de prietenii săi, Carter și Tiara Parker, într-o călătorie menită să celebreze terminarea liceului. În momentul în care făcuseră comanda pentru o mașină Uber, care să îi ducă înapoi la hotel, au auzit mai multe împușcături. Carter poveștește că l-a luat de mână pe Parker și au ieșit din club, însă, când au ajuns afară, și-au dat seama că Murray nu mai era cu ei și s-au întors după ea în local. Deja ieșirea fusese blocată, însă aceștia au reușit să intre în club. La fel ca alte persoane de acolo, incluzându-l și pe Angel Santiago Jr., aceștia s-au ascuns în baie, înghesuindu-se în locul pentru persoane cu handicap.
„Împușcăturile se auzeau în continuare și îmi amintesc că mă întrebam când se vor opri. Se auzeau din ce în ce mai tare și păreau din ce în ce mai aproape de noi. Puteam să simt mirosul de praf de pușcă”, povestește Santiago.
La scurt timp după, atacatorul a intrat în baie trăgând cu arma în toate direcțiile, țintind, în principal, către ușile toaletelor.
„Cu toții am început să țipăm. Mureau pe capete. Era sânge peste tot!”, rememorează Carter, care a fost străpunsă de un glonț în piciorul drept, care i-a zdrobit femurul și a trecut prin piciorul stâng. Și prietenii săi au fost împușcați.
„Vedeam trupurile persoanelor ucise cum zăceau pe jos într-o baltă de sânge. Oriunde întorceam capul, vedeam și mai multe persoane decedate. Mă gândeam că nu o să scap cu viață”, afirmă Carter.
Santiago povestește că a fost împușcat în piciorul stâng și genunchiul drept, mai grav rănit fiind prietenul cu care se afla acolo. „Când atacatorul a părăsit încăperea, am încercat să facem cât mai puțin zgomot”, mai relatează acesta.
Omar Mateen ar fi întrebat dacă printre victime se aflau persoane de culoare
Pentru că nu putea să meargă, Santiago s-a târât pentru a ieși din baie, printre zeci de trupuri care zăceau la sol nimicite de gloanțele atacatorului, până ce a reușit să ajungă în holul clubului, unde i-a găsit pe polițiști. „Am țipat”, spune acesta, „Urlam că oamenii fuseseră împușcați, că erau morți în baie, că au nevoie de ajutor”, rememorează acesta.
În schimb, Carter poveștește că era de față când atacatorul s-a întors în baie și a sunat la 911 pentru a vorbi cu polițiștii, moment în care acesta și-a declarat susținerea față de Statul Islamic. Aceasta l-a auzit spunând că motivul pentru care îi împușca pe oameni era pentru că își dorește ca SUA să înceteze să îi bombardeze țara. La puțin timp după, Carter l-a auzit pe atacator adresându-se direct victimelor, întrebându-le dacă printre ele se numără și persoane de culoare.
„Nu am o problemă cu voi. Fac toate astea pentru țara mea. Voi ați suferit suficient”, a spus atacatorul, conform lui Carter.
Mateen a început să devină din ce în ce mai nervos pe măsură ce telefoanele victimelor sunau și le-a ordonat acestora să le închidă, mai rememorează Carter, adăugând că acesta făcea comentarii precum: „sunt alții înarmați afară” pentru a indica că nu era singur în această acțiune.
După trei ore, Carter a auzit exploziile provocate de polițiști, care se pregăteau de ultimul asalt asupra clubului. Arma cu care trăsese până în acel moment se blocase, așa că Mateen a luat pistolul pe care îl avea la el și a tras în alte trei persoane care se aflau întinse pe podea. Cineva, de care Carter nu își amintește, s-a pus între ea și pistolul atacatorului și a fost împușcat.
„Dacă nu era acea persoană, acum aș fi fost moartă”, mai relatează Carter.
Medic: „Prima tranșă de cinci pacienți era deja peste capacitatea noastră”
Medicii de la Orlando Regional Medical Center au declarat că, de obicei, primesc avertizări în timp real cu privire la numărul răniților pe care urmează să îl primească la spital, însă nu și în acest caz. Pacienții au fost aduși fie în mașini obișnuite, camioane, ambulanțe sau au venit chiar pe jos la spital.
„Am primit, într-o primă instanță, cinci pacienți, și deja era deja peste capacitatea noastră. Ne-am gândit că asta e tot. Și, la scurt timp, holurile spitalului erau pline de răniți”, relatează medicul Kathryn.
44 au fost aduși la centrul medical, iar nouă dintre răniți au murit la scurt timp. Niciun alt deces nu a mai fost înregistrat, din acea noapte.
În ceea ce îi privește pe cei șase pacienți, aflați în stare gravă, medicul Michael Cheatham a declarat: „Am încredere că vor supraviețui, dar îngrijorarea mea este că vor rămâne cu sechele grave”.
Luni noapte, mii de persoane s-au adunat pe un deal, la marginea orașului Orlando, pentru a aprinde lumânări în memoria persoanelor ucise.
„Suntem o forță care nu poate fi distrusă!”, a declarat Terry DeCarlo, directorul executiv al Centrului L.G.B.T. din Florida.